Piernik ( przepis od cioci Zosi)
Piernik to drugie ciasto które mi wychodzi. Jest bardzo proste a mimo to dość smaczne. Mojej rodzice zawsze smakuje :) Nie wiem co powoduje to, że tylu osobą smakuje. Każdy na to pytanie chyba powinien sobie odpowiedzieć sam gdy go spróbuje :) Podaję przepis , a więc...
Piernik
Składniki :
1 szklanka cukru.
3 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
2 szklanki kwaśnego mleka ( kefir lub maślanka)
pół słoika dżemu ( śliwkowy, porzeczkowy , wiśniowy)
1 jajko
7 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. cukier , mąkę kakao cynamon , sodę proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
2. dodać kwaśne mleko dżem jajko , olej . Dokładnie wymieszać.
3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na ogół 180 stopni około 40 minut.
4. na dużą blaszkę składniki należy podoić.
Rada. Ciasto po wystudzeniu można dowolnie przystroić polewą czekoladową , cukrem pudrem lub czymś innym co lubimy.
Ja robię często podwójną porcję , a dżem dodaję do środka ciasta zanim się upiecze:)
Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste .
Smakuje dzieciom i osobą starszym. Wypróbujcie. :)
Piernik
Składniki :
1 szklanka cukru.
3 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
2 szklanki kwaśnego mleka ( kefir lub maślanka)
pół słoika dżemu ( śliwkowy, porzeczkowy , wiśniowy)
1 jajko
7 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. cukier , mąkę kakao cynamon , sodę proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
2. dodać kwaśne mleko dżem jajko , olej . Dokładnie wymieszać.
3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na ogół 180 stopni około 40 minut.
4. na dużą blaszkę składniki należy podoić.
Rada. Ciasto po wystudzeniu można dowolnie przystroić polewą czekoladową , cukrem pudrem lub czymś innym co lubimy.
Ja robię często podwójną porcję , a dżem dodaję do środka ciasta zanim się upiecze:)
Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste .
Smakuje dzieciom i osobą starszym. Wypróbujcie. :)
Komentarze
Prześlij komentarz