Ciasto Marchewkowe
To przepis , który znalazłam kiedyś w internecie. Podobne ciasto jadłam kilkanaście lat temu na komunii mojego kuzyna. Tamto było bardziej marchewkowe. To jest bardziej proste ale równie dobre. Często je robię na różne okazje. Święta , urodziny czy imieniny. Ostatnio na prośbę mojej babci. Szkoda, że go nie zdążyła spróbować. Bardzo jej smakowało i często mnie o nie prosiła. :)
Ciasto Marchewkowe:
Składniki :
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchewki ( na tace o dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
przygotowanie :
1. Cukier ucieramy z olejem . Dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę , cynamon, proszek do pieczenia, kakao, oraz sodę .
2. Dokładnie wszystko mieszamy . Na samym końcu dodając startą marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3. ciasto wlewamy do blaszki wymiarach 24 na 30 cm. Pieczemy około 40 minut w 180-200 stopniach . Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.
Rada: Do ciasta można tez dodać posiekane orzechy włoskie .
Ja wole przełożyć ciasto kremem z kaszy manny.
Który robię następująco:
2 szklani mleka zagotowuję wsypuję 8 łyżek kaszy manny wymieszanej z cukrem waniliowym
i 3-4 łyżkami cukru.
Zagotowuję wszystko . Studzę .
Po wystudzeniu miksuję z kostka masła lub margaryny( Kasi)
Rada: rozdrobnić masło i do masła dodawać stopniowo kaszę mannę aby uniknąć grudek.
Tak przygotowany kremem przekładam ciasto .
Można również udekorować wierz lub posypać go cukrem pudrem i orzechami włoskimi .
Wszystko zależy od upodobania.
Ja to ciasto robiłam w różnych odsłonach dodając do niego także rodzynki , a nawet żurawinę. Za każdym razem jednak ciasto było wilgotne i bardzo smaczne.
Jest to idealna propozycja dla początkujących kucharzy i cukierników a jednocześnie bardzo zdrowa alternatywa dla słodyczy do herbaty czy kawy. :) Smacznego
Ciasto Marchewkowe:
Składniki :
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchewki ( na tace o dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
przygotowanie :
1. Cukier ucieramy z olejem . Dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę , cynamon, proszek do pieczenia, kakao, oraz sodę .
2. Dokładnie wszystko mieszamy . Na samym końcu dodając startą marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3. ciasto wlewamy do blaszki wymiarach 24 na 30 cm. Pieczemy około 40 minut w 180-200 stopniach . Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.
Rada: Do ciasta można tez dodać posiekane orzechy włoskie .
Ja wole przełożyć ciasto kremem z kaszy manny.
Który robię następująco:
2 szklani mleka zagotowuję wsypuję 8 łyżek kaszy manny wymieszanej z cukrem waniliowym
i 3-4 łyżkami cukru.
Zagotowuję wszystko . Studzę .
Po wystudzeniu miksuję z kostka masła lub margaryny( Kasi)
Rada: rozdrobnić masło i do masła dodawać stopniowo kaszę mannę aby uniknąć grudek.
Tak przygotowany kremem przekładam ciasto .
Można również udekorować wierz lub posypać go cukrem pudrem i orzechami włoskimi .
Wszystko zależy od upodobania.
Ja to ciasto robiłam w różnych odsłonach dodając do niego także rodzynki , a nawet żurawinę. Za każdym razem jednak ciasto było wilgotne i bardzo smaczne.
Jest to idealna propozycja dla początkujących kucharzy i cukierników a jednocześnie bardzo zdrowa alternatywa dla słodyczy do herbaty czy kawy. :) Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz