Ciasto Marchewkowe

To przepis  , który znalazłam  kiedyś  w internecie. Podobne ciasto jadłam kilkanaście lat temu na komunii mojego kuzyna.  Tamto było  bardziej  marchewkowe. To jest bardziej proste ale równie dobre.   Często je robię na różne okazje. Święta , urodziny czy imieniny. Ostatnio  na prośbę mojej babci.  Szkoda, że go nie zdążyła spróbować. Bardzo jej smakowało i często mnie o nie prosiła. :)

Ciasto Marchewkowe:
 Składniki :
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchewki ( na tace o dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
  przygotowanie :
1. Cukier ucieramy z olejem . Dodajemy po jednym jajku,  a następnie wsypujemy stopniowo mąkę , cynamon, proszek do pieczenia,  kakao, oraz sodę .
2. Dokładnie wszystko mieszamy . Na samym końcu dodając  startą marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3. ciasto wlewamy do blaszki  wymiarach 24 na 30 cm. Pieczemy około 40 minut w 180-200 stopniach . Wierz ciasta polewamy  polewą czekoladową.
Rada: Do ciasta można tez dodać posiekane orzechy włoskie .

 Ja wole przełożyć ciasto kremem z kaszy manny.
Który robię następująco:
 2 szklani mleka  zagotowuję  wsypuję 8 łyżek kaszy manny wymieszanej z cukrem waniliowym 
i  3-4 łyżkami cukru.
 Zagotowuję wszystko . Studzę .
Po wystudzeniu  miksuję z kostka masła lub margaryny( Kasi)

Rada: rozdrobnić masło i do masła dodawać stopniowo  kaszę mannę aby uniknąć grudek.
 Tak przygotowany kremem przekładam ciasto .
Można również udekorować wierz lub posypać go cukrem pudrem i orzechami włoskimi .
Wszystko zależy od  upodobania.

Ja to  ciasto robiłam w różnych odsłonach dodając do niego  także rodzynki , a nawet żurawinę.  Za każdym razem jednak ciasto było wilgotne i bardzo smaczne.
Jest to idealna propozycja dla  początkujących kucharzy i cukierników a jednocześnie  bardzo zdrowa alternatywa dla  słodyczy do herbaty czy kawy. :)  Smacznego



Komentarze